ÖSS Historia

Ölmanäs Segelsällskap startade midsommardagen 1960. Denna dag satt ett gäng ungdomar nere vid Gårda Brygga och var upprörda över att badföreningen lagt beslag på deras dansbana och istället byggt badbryggor. -Vi startar en egen förening, sa ungdomarna. De tog sina mopeder, åkte runt i stugorna, knackade dörr och fick ihop pengar till den första Tribunen, en inköpt arbetsbod.

På den tiden var ÖSS helt och hållet en ungdomsförening och i stadgarna stod att endast en person över 25 år fick sitta med i styrelsen. Resten skulle vara ungdomar.

Spänt i början

Förhållandet mellan ÖSS och badgästerna var inte alltid så gott. Vid regattor förtöjde ungdomarna sina ekor i aktern på badgästernas båtar och vid starten hände det att man sprang med sandiga fötter rakt över båtarna ner till sina GKSS ekor och andra jollar. Det var inte populärt och det hände ibland att någon vuxen lossade förtöjningarna så att båtarna drev iväg. Men det fanns även många vuxna som var med och stöttade ungdomarna i sina ansträngningar. David och Wilma Olsson som ägde marken var hela tiden fantastiska stöttepelare. Och Ellen som upplät Strandbacken till pub med levande musik efter regattorna.

Två världsmästare

Föreningen har under åren fått fram två världsmästare. Under en gyllene vecka fick vi två världsmästare i två olika klasser. ÖSS låg på topp i Sverige. När Patrik Mark i en intervju, efter att han blivit världsmästare, blev tillfrågad om han hade några nya mål så svarade han:– Jag skulle vilja vinna klubbmästerskapet i Ölmanäs Segelsällskap.

Under åren har ÖSS varit värd för ett stort antal nationella samt även internationella kappseglingar, DM, SM och NM. Den kanske allra största tävlingen var öppna NM i Finnjolle på början på 70-talet då hela tyska landslaget deltog. Tyvärr upplevde ÖSS en djupdykning i verksamheten under 80-talet. Några få entusiaster höll lyckligtvis föreningen vid liv. När Per Orgert tog över kassörsjobbet 1989 så fanns 23 öre i kassan och han fick ur egen ficka betala arrendet för jollehamnen och parkeringen. I bistra tider har broderföreningarna ÖBF och ÖSS stöttat varandra med lån och bidrag.

Nya krafter tog vid

I mitten på 90-talet tog Stig Fagerståhl vid som ordförande. Med beslutsamhet och mycket energi lyckas Stig tillsammans med flera goda krafter räta upp ÖSS dåliga ekonomi, utvidga verksamheten och få kommunen att satsa på tio nya optimistjollar till seglarskolan. Stig letade upp e-jollar somfördes över till ungdomarna. Sakta men säkert förbättras utrustningen i klubben och kvalitén på seglarskolan blir än bättre när instruktörerna fick utbildning genom Svenska Seglarförbundet.

Tribunen renoveras I början av 200-talet kunde ÖSS inte skjuta längre på renoveringen av Tribunen. Den blev omfattande och dyr. Tack vare generösa bidrag från privatperonser och företag och att vi installerat en parkeringsautomat kunde ÖSS ändå ro projektet i hamn. De gamla trissarna började tjäna ut och tack vare bidrag från Vattenfall och Svenska Seglarförbundet kunde ÖSS våren 2008 köpa in två RS Vision och senare två stycken RS Fevor och en Omega.

Idag

Under våren 2017 köpte vi två nya seglarskolemoptimister och en ny Rib säkerhetsbåt som blev mycket uppskattad av instruktörerna och eleverna. Vi renoverade staketet i jollehamnen.

Vi är alltjämt beroende av eldsjälar, sponsring och bidrag. Vi vårdar båtar, lagar det vi kan och strävar mot ständiga förbättringar både i materiel och resultat! Du är hjärtligt välkommen att hjälpa till!