Seglarskola

Välkommen till Ölmanäs seglarskola

Vi älskar att segla! Det vill vi att du också skall göra. Våra duktiga instruktörer ser fram emot att lära dig! Anmälan öppnar 1 april varje år.

Självklart följer vi folkhälsomyndighetens rekomendationer om det blir aktuellt igen. Om seglarskolan måste ställaspga pandemi eller liknande återbetalas anmälningsavgiften.


De mindre barnen får lära sig mer om havet, båtar och segling med leken som främsta verktyg. I nybörjarkursen lär vi oss grunderna. I fortsättningskursen och i träningsgruppen blir vi duktiga seglare och kappseglare. På våra dagläger har vi fem glada dagar av segling med inslag av bad, lek och äventyr. Det är aldrig för sent att lära sig segla! Även i vuxenkursen har vi sanslöst roligt när vi lär oss segla tillsammans. Läs mer om kurserna längre ner på denna sida.

Vi seglar Optimist, RS Feva och RS Quest. För att delta i piratskolan skall du ha fyllt, eller vara på väg att fylla, 6 år. I alla andra kurser skall du ha fyllt, eller vara på väg att fylla, 8 år och skall kunna simma 200 meter.

Du måste ha egen godkänd seglarväst (utan krage) i rätt storlek. Klä dig efter vädret. Våtdräkt eller ett underställ och regnkläder eller badkläder. Läs mer om kläder HÄR. Ta med vattenflaska, en frukt, handduk och minst ett ombyte. På fötterna rekommenderar vi marina skor eller sandaler som tål vatten. Räkna alltid med att bli blöt! Vi vill även att alla är insmorda med solkräm när de kommer. Tänk på att solen tar även om det råkar vara molnigt. Ta med mer än ett ombyte i en praktisk väska.

Vi är en SSF seglarskola. Det betyder att vi arbetar utifrån Svenska seglarförbundets kursplan för Nybörjarkurs och Fortsättningskurs för optimistseglare och RS Feva-seglare.

Kostnader

15-timmarkurserna kostar 1100 kr och 30 timmarkurserna 2200 kr inklusive båthyra om 200 kr och då ingår även båthyra under tisdagstävlingar och torsdagsseglingar automatiskt i mån av tillgång. Piratseglarskolan kostar 750 kr.

För att delta i seglarskolan behöver man antingen vara medlem eller betala en försäkrings- och båtavgift.


Medlemskap i ÖSS kostar:
• Junior 150 kr
• Senior 200 kr (from 20 år)
• Familj 400 kr (för er som planerar att vara medlemmar i flera år)

(Familj = Föräldrar, bonusföräldrar, par och barn som är mantalsskrivna på samma adress eller bor på samma adress i ÅSA trakten.)

När du blir medlem i ÖSS blir du också medlem i Svenska Seglarförbundet. I bland är vädrets makter inte med oss och vi tvingas vara på land. Som kompensation har du möjlighet att vara med på våra tisdags- och torsdagsseglingar och andra aktiviteter. Som medlem är du medlem tills vidare och kan gå ur klubben när du önskar genom att kontakta kassören under kontakter HÄR.

Anmälan till seglarskolan
Anmälan till seglarskolan görs under Anmälan, högst upp på sidan, fram till kursstart i mån av plats. Inom ett par veckor efter korrekt ifylld anmälan skickar vi en faktura. Vi reserverar en plats åt er i turordning efter anmälningsdatum och under en begränsad tid. Er kursplats är garanterad först när avgiften är erlagd enligt fakturan. Uteblir inbetalningen stryks anmälan. ÖSS reserverar sig för att man kan bli tvungen att ställa in kurser med för få deltagare. Kursavgiften betalas då tillbaka. Du kan göra en anmälan även efter att kursen är fulltecknad och du får då en köplats.

I samband med anmälan kommer du att behöva ge samtycke till registrering av personuppgifter enligt GDPR. Uppgifterna krävs för registrering i Idrottonline. IdrottOnline är ett gemensamt verksamhetssystem för svensk idrott och utgör basen för all kommunikation och administration mellan medlem, förening och förbund. Du får en egen inlogg till Idrottonline och kan själv uppdatera och komplettera dina uppgifter. Det är viktigt för dig och ÖSS att uppgifterna hålls uppdaterade då det är där vi söker kontaktinformation om exempelvis du eller ditt barn blir sjukt eller råkar ut för en olycka. Besök Idrottonline  för mer info.

Filmning och fotografering 
Då och då filmar och fotograferar vi både seglarskolan och andra aktiviteter. Vi lägger ut bilder på hemsidan och i sociala medier så som Facebook. Vi publicerar aldrig namn utan att fråga först. Om du eller någon i din familj inte önskar vara med på bild eller film anger du det när du skapar ditt konto och blir medlem.

Ansvariga
Joakim Hedelin och Christer Jodin ansvarar för seglarskolan. Kontakta oss gärna om du har några frågor eller synpunkter:

Joakim 0705-111712
Christer 0700-833595
Ni kan även kontakta oss via e-post seglarskola.olmanas.ss@hotmail.com

 Seglarskolans avgifter beslutas på årsmötet.


Piratseglarskola

När du har fyllt 6 år är du välkommen till Piratskolan! I Piratskolan lär vi oss om havet, båtar, segling och kamratskap med leken som främsta verktyg. Det viktigaste är att barnen har roligt och fantasin flödar när vi prövar olika former av aktiviteter vid havet.Vi badar, fiskar krabbor och går på skattjakt. Vi kommer att vara mest på land, men även på havet.

Vi kommer att vara utomhus i alla väder utom i åskoväder. Du behöver utöver kläder för dagens väder en seglarflytväst, badkläder och handduk samt en ryggsäck som barnet kan bära. Tänk på att barn blir blöta och ta därför med mer än ett ombyte och plastpåse för blöta kläder. Barnen skall vara väl insmorda med solkräm när de kommer.

Nyfiken på segling

Kursen passar dig som inte har båtvana och kanske aldrig har seglat förut. Du har fyllt 8 år och kan simma 200 meter. Naturligtvis är du välkommen att gå kursen även en andra gång. Vi går igenom båtens delar, riggning och segelsätt i ett lugnt tempo och man får också lära sig allmänt båtvett och säkerhetsregler. Vi erbjuder båtarna Optimistjolle, RS Feva och RS Quest. Vilken båt man får segla beror på ålder, väder och vad man är sugen på att testa. Räkna alltid med att bli blöt och ta med er kläder efter väder.

SSF Nybörjarkurs

För dig som är nybörjare och vill lära dig att segla. Du är 8 år och kan simma 200 meter. Du får du lära dig att ”gasa och bromsa" med segelbåt och hur vindens riktning påverkar oss som seglar. Du får också lära dig delarna som finns på en segelbåt, vad de är till för och hur du förbereder allt för att gå ut och segla. Dessutom får du under nybörjarkursen lära dig att lägga till med segelbåt och hur du skall justera seglen beroende på vindens riktning. Vi provar på och upptäcker segling.

SSF Seglarskola: Mer information om nybörjarkursen finns på SSF hemsida.

SSF Fortsättningskurs

Under fortsättningskursen i SSF Seglarskola lär du dig de olika seglingssätten grundligt. Vi befäster de kunskaper du fick under nybörjarkursen, förfinar manövrar och lär dig nya moment. Du kommer att få testa hur det kan vara att tävla i segling. Självklart lär du dig också mer kring säkerheten på sjön. Du bör ha gått nybörjarkursen eller nyfiken på segling och kan segla ensam i båten.

SSF Seglarskola: Mer information om fortsättningskursen finns på SSF hemsida.

Dagläger

Detta är för dig som har gått någon av våra andra kurser och som känner att du vill segla mer. Fem dagar fyllda av segling, bad, lek och äventyr! Vi kommer också att ge oss ut på utflyktssegling och besöka någon av öarna i fjorden. Om det är fint väder kan vi bada och äta lunch där. Beroende på vad vi har för väder varvar vi segling, seglingsteori, båtvett, bad, lekar och krabbfiske. Alla elever skall ha med sig egen lunch som inte behöver värmas eftersom det kan hända att vi äter i hamnen, på en ö eller kanske till och med i båten! Räkna med en härlig seglingsvecka!

Ungdoms- /Vuxenkurs

Kursen är för dig som är från 15 år och uppåt. Nybörjare och fortsättare är välkomna. Vi anpassar kursen efter deltagarnas önskemål och behov. Vi seglar RS Quest och RS Feva. Vi har riktigt roligt tillsammans!

Tänk på att avgiften för vuxenkursen är godkänd av skattemyndigheten som friskvårdsbidrag. Fråga din arbetsgivare.